Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, 2019

Ανδρέας Ζαγκλής: «Η FIBA αναγνωρίζει την αξία της μητέρας στην κοινωνία»

Συνέντευξη στο site  www.eurohoops.net παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας της FIBA Ανδρέας Ζαγκλής.  Σε αυτή  μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο Ευρωμπάσκετ U18 που φιλοξενήθηκε στον Βόλο, το γυναικείο μπάσκετ με το πρότζεκτ “Her World Her Rules” και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας.

Αίθουσα Σύνταξης
 Απαντώντας στην ερώτηση του eurohoops για το ποιά είναι η εικόνα του για το φετινό Eurobasket U18, τόσο αγωνιστικά, όσο και οργανωτικά, ο Ανδρέας Ζαγκλής απάντησε:

«Νομίζω ότι έχουμε ένα πολύ υψηλό αγωνιστικό επίπεδο και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Βλέπουμε νέους αθλητές που είναι ήδη έτοιμοι να αγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο επαγγελματικού μπάσκετ και νέους αθλητές που βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτό το επίπεδο. Αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος μας, να τους ετοιμάζουμε για την επόμενη ημέρα. Αυτή είναι η φιλοσοφία του U18 ανδρών και γυναικών. Από πλευράς διοργάνωσης νομίζω ότι η ΕΟΚ έδειξε και στην Κρήτη πως έχει πολύ μεγάλη εμπειρία, έχει διοργανώσει τα πάντα. Το U18 άλλωστε δεν είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα που έχει επιχειρήσει.

Θεωρώ ότι η στήριξη του Δήμου Βόλου και της Περιφέρεια είναι πάντα «κλειδί» και εν προκειμένω έχει βοηθήσει ώστε να έχουμε μια πολύ υψηλού επιπέδου διοργάνωση, από άποψη μεταφορών, διαμονής, διατροφής των αθλητών και φυσικά των γηπέδων».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρότζεκτ για το γυναικείο μπάσκετ που «τρέχει» η FIBA στην Ευρώπη. Απαντώντας στην ερώτηση  «Πόσο σημαντική είναι η προώθηση του γυναικείου μπάσκετ μέσω των ανδρικών διοργανώσεων» ο Ανδρέας Ζαγκλής απάντησε:

«Το «Her World Her Rules» είναι ένα motto που προκύπτει μέσα από ένα νέο Project που τρέχουμε στην Ευρώπη για το γυναικείο μπάσκετ. Είναι, όμως, μόνο η εισαγωγή για όσα θέλουμε να κάνουμε σε αυτό το κομμάτι, το οποίο δεν θα τιτλοφορείται γυναικείο μπάσκετ, αλλά «οι γυναίκες στο μπάσκετ». Οι γυναίκες όχι μόνο ως αθλήτριες, αλλά ως προπονήτριες, ως διαιτητές ή κομισάριοι ή γραμματεία, και, φυσικά, ως φίλαθλοι. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τέτοιες διοργανώσεις, οι οποίες ελκύουν το μη «παραδοσιακό» κοινό, εκείνο που θα έρθει να δει την εθνική ομάδα, δηλαδή ολόκληρη την οικογένεια. Θέλουμε μέσω αυτού να αναγνωρίσουμε την αξία της μητέρας στην κοινωνία, αλλά την αξία της μητέρας μέχρι τη στιγμή που τα μικρά παιδιά θα αποφασίσουν για το άθλημά τους. Το “Her World Her Rules” είναι μια πολύ επιτυχημένη καμπάνια προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία θα έχει και συνέχεια».

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας και σε ποιο σημείο βρίσκεται η FIBA σε οργανωτικό επίπεδο ο Ανδέας Ζαγκλής τόνισε:

 «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι το επιστέγασμα της εργασίας μια πενταετίας. Σαφώς στη μέση αυτής της διαδρομής είχαμε τα Ηπειρωτικά Πρωταθλήματα, προεξέχοντος του Eurobasket και του Afrobasket, τα οποία είναι τα πιο παραδοσιακά, αλλά και το Asia Cup και America Cup ασφαλώς. Τώρα έχουμε φτάσει στο τέλος μιας διαδρομής που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 με τα προκριματικά.

Έχουμε μια χώρα που έχει αγκαλιάσει το μπάσκετ, την μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, στην οποία κατά δήλωση των ίδιων το άθλημά μας είναι το πιο δημοφιλές άθλημα. Και μια χώρα που για πρώτη φορά διοργανώνει ένα τέτοιου είδους γεγονός σε οχτώ διαφορετικές πόλεις. Το εγχείρημα είναι τεράστιο. Η δική μας δουλειά είναι να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους αθλητές. Για πρώτη φορά έχουμε προλάβει έναν Head of Players Experience, δηλαδή, ένα διευθυντή ο οποίος προσπαθεί να δει τις λεπτομέρειες για την διαβίωση των ομάδων, για να βελτιώσουμε την εμπειρία τους και να την κάνουμε ακόμη καλύτερη. Θέλουμε να δείξουμε, άλλωστε, ότι αυτό είναι το νούμερο ένα event στο παγκόσμιο μπασκετικό στερέωμα.

Η τοπική οργανωτική κάνει τεράστια προσπάθεια και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Είναι μια μεγάλη χώρα που έχει τη δυναμική και όλα τα απαιτούμενα συστατικά. Είναι και η πρώτη φορά που θα διεξαχθεί ένα τέτοιο Τουρνουά με 32 χώρες, οπότε έχουμε νέες παραμέτρους και νέες απαιτήσεις. Οι αθλητές μας επίσης είναι ολοένα και πιο απαιτητικοί και εμείς θέλουμε στο μέτρο του εφικτού να προσφέρουμε και για τους αθλητές μας και για τους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία».

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα της FIBA στο www.eurohoops.net

© 2018 Village Voice, All Rights Reserved. Μέλος του Ομίλου RP MEDIA GROUP