Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, 2019

Βίλα Ιόλα: Μετά τον διεθνή διαγωνισμό για μελέτη, η αποκατάσταση

Ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός επιλογής αναδόχου για την εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης της οικίας Ιόλα την Τρίτη 9 Ιουλίου.

Αίθουσα Σύνταξης

Το επόμενο βήμα του έργου -που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 2,5 εκατ. ευρώ- αναμένεται να είναι η δημοπράτηση της ανάπλασης, «ώστε να δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό τοπόσημο μεγάλης ακτινοβολίας, κόσμημα για την Αγία Παρασκευή», όπως σημειώνει ο Δήμος. Η δημοτική Διοίκηση σημειώνει πως «η ιστορία του εμβληματικού χώρου ξεκινάει τη δεκαετία του 1960 όταν ο διάσημος συλλέκτης έργων τέχνης και γκαλερίστας Αλέξανδρος Ιόλας αποκτά το κτήμα του στο Κοντόπευκο και κτίζει τη βίλα του, η οποία το 1998 χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο».

Δύο χρόνια αργότερα, το κτήμα -που την περιβάλει- χαρακτηρίστηκε, με τροποποίηση του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου Αγίας Παρασκευής (ΦΕΚ 451, 31-8-2000), ως Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου. Από τότε η απόκτηση του κτήματος και της βίλας από το Δημόσιο αποτέλεσε διαρκή στόχο των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών. Όπως τονίζεται, «τον στόχο αυτό έκανε πράξη η δημοτική αρχή του Γιάννη Σταθόπουλου που με επιμονή και μεθοδικότητα πέτυχε την απόκτηση του ακινήτου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία λήφθηκε με διευρυμένη πλειοψηφία τον Δεκέμβριο του 2017 και στη συνέχεια δρομολόγησε άμεσα την αξιοποίησή του και την ένταξη της ανάπλασής του στο ΕΣΠΑ».

Εικαστική συνέχεια

Εξάλλου, η ομαδική έκθεση «Let’s Supper, Mr.Iolas Resurrection Re» παρουσιάζεται στον Κήπο της οικίας Ιόλα από τις 12 έως τις 19 Ιουλίου 2019, ώρες 20.00 – 23.00. (Εγκαίνια: Αυτή την Παρασκευή  20.30). Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, ο συλλέκτης… υποδέχεται τον Andy Warhol για ένα Μυστικό Δείπνο στη διάσημη βίλα του στην Αγία Παρασκευή. Η σχέση των δύο ανδρών είναι κεντρικής σημασίας ως προς τη θεματική της έκθεσης. Ο Ιόλας παρήγγειλε στον Warhol τη σειρά έργων Last Supper και λίγο μετά την υλοποίηση και παρουσίασή της το 1987 πέθαναν και οι δύο με λίγους μήνες διαφορά. Εννοιακό πυρήνα του Let’s Supper, Mr. Iolas | Resurrection Re αποτελεί το μαρμάρινο τραπέζι της βανδαλισμένης Βίλας ως κατάλοιπο περασμένων μεγαλείων, ως αινιγματικός τόπος συσσωρευμένων αφηγήσεων.

Μέσω της αδιάλειπτης προβολής ενός από τα έργα της σειράς πάνω στην επιφάνεια του τραπεζιού θα λαμβάνει χώρα, ή αλλιώς θα επαν-επιτελείται, η σκηνή του Μυστικού Δείπνου καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Σε συμβολική αναλογία, δώδεκα εικαστικοί “συνδαιτυμόνες”, δώδεκα δηλαδή καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, προσκαλούνται στην εκθεσιακή αυτή εκδήλωση για να τη συνθέσουν. Τα εικαστικά έργα θα ενταχθούν στην έκταση του Κήπου καθώς και στο κτιριακό κέλυφος της Βίλας. Η επισκεψιμότητα για το κοινό θα επιτρέπεται μετά τη δύση του ηλίου, όταν οι πύλες ανοίξουν και το Δείπνο είναι έτοιμο.

Η έκθεση έχει την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και της ανεξάρτητης εταιρείας παραγωγής Marni Films. Την επιμέλεια και τον συντονισμός έχουν αναλάβει οι: Νάιρα Στεργίου και Εριφύλη Βενέρη, σε συνεργασία με τον Δήμο της Αγίας Παρασκευής. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι: Πάνος Αμελίδης, Βασίλης Βλασταράς, Campus Novel, Φοίβη Γιαννίση, ERRANDS, Poka-Yio, Madelyn Roehrig, Κωστής Σταφυλάκης, Νάιρα Στεργίου, Εριφύλη Βενέρη, Πάνος Χαραλάμπους, HOPE, Αλέξανδρος Ψυχούλης.

© 2018 Village Voice, All Rights Reserved. Μέλος του Ομίλου RP MEDIA GROUP